Palvelinratkaisut EU:n alueella
Kun tarvitaan tallennustilaa ja laskentatehoa, käytetään nykyisin usein konesalien palveluja. Konesaleissa on fyysisiä palvelimia, joista voi vuokrata palvelintilaa tai niin sanotun dedikoidun palvelimen, jolloin palvelin on kokonaan omassa käytössä. Jos haluaa saada dedikoidun palvelimen EU:n alueella, niitä on konesaleissa, joita on sijoitettu vaikkapa Ruotsiin, Bulgariaan tai Alankomaihin. Konesaleissa on yleensä käytössä palvelimien huippumerkit, kuten Dell, HPE (Hewlett-Packard Enterprise) tai SuperMicro. Palvelimien prosessorit ovat Intelin käsialaa, kuten kotimikroissa. Lue tästä artikkelista lisää palvelinratkaisuista EU:n alueella.
Pilvipalvelut ovat nykypäivää
EU:n alueella yhä suositumpi palvelinratkaisu on pilvipalvelu. Siinä palvelimet ovat pilvipalvelussa, josta voi vuokrata itselleen tarvittavan kapasiteetin. Kapasiteetti onkin tärkeä tekijä palvelin- ja pilvipalveluratkaisuissa, koska se vaikuttaa palvelun laatuun.
Jos sinulla on webbipohjainen palvelu, jota haluat tarjota miljoonille käyttäjille, sinun tulee varmistua siitä, että palvelinratkaisu pystyy käsittelemään tuon määrän käyttäjiä. Keskeistä on se, kuinka paljon ratkaisu pystyy käsittelemään yhtaikaisia käyttäjiä.
Jos palvelu on todella iso ja laajalle levinnyt, on mahdollista käyttää kokonaan omaa konesalia eli datacenteriä. Kuten kaikki tietävät, Googlen webbipalvelu on jättimäinen. Googlella onkin omia datacentereitä Euroopassa, mm. Haminassa.
Google siis huolehtii itse sekä fyysisistä palvelimista että niiden turvallisuudesta ja yhteyksistä. Oman konesalin perustaminen on kuitenkin suuri investointi ja se on järkevää vain silloin, kun palvelu on todella suuri ja palveluntarjoaja haluaa pitää kaikki sovellukset ja datan omassa hallinnassaan.
Palvelinratkaisun valinnassa painaa tarpeen luonne
Yleisintä on, että oma palvelu on toisen palveluntarjoajan hostauksessa. Hosting-palveluissa kannattaa miettiä oma palveluntarve tarkkaan, koska siihen vaikuttavat tarjoamasi palvelun ominaisuudet. Jos palvelu liittyy tallennukseen, pitää olla paljon turvallista tallennuskapasiteettia. Jos palvelu on netissä pyörivä simulaatiopeli, tarvitaan hyvä laskentateho ja hyvät yhteydet.
Pilvipalvelu ja oma dedikoitu palvelin konesalissa ovat hyviä ratkaisuja tietyntyyppisiin tarpeisiin. Joskus voi käyttää myös omaa fyysistä palvelinta, mutta sen kapasiteetti yksittäisenä palvelimena on rajallinen ja lisäksi pitäisi huolehtia sen tietoturvasta, yhteyksistä ja mm. virransyötöstä sähkökatkosten aikana.
Jos aiot hostata pelkkiä yrityksen omia kotisivuja, oma webbipalvelin voi olla vielä nykyäänkin kelpo ratkaisu, jos yritys toimii muutenkin ICT-alalla. Mutta lähtökohtaisesti EU:n alueella turvaudutaan nykyään konesalien tai pilvipalveluiden ratkaisuihin, joita on paljon tarjolla.