Palvelintuotannon tulevaisuus on Aasiassa
Palvelintuotannon voi oppia
Samoin kuin Apple ja korealainen Samsung ovat osoittaneet matkapuhelintuotannossa, että vieraalla alalla voi tulla markkinajohtajaksi, palvelintuotannossa on käymässä samalla tavalla. Kiinalainen Huawei on jo nyt yhtä hyvä palvelinvalmistaja kuin amerikkalaiset kilpailijat.
Jos valmistaja on kunnostautunut teknologisissa ICT-tuotteissa, voi olla helppo siirtyä myös palvelimiin, joissa korostuu esimerkiksi TCP/IP-protokollaosaaminen. Cisco on kuuluisa yritys, joka valmistaa reitittimiä ja kytkimiä. Jos tietokoneiden valmistaja tai muu teknologiayritys on tehnyt paljon yhteistyötä Ciscon kanssa ja perehtynyt sen tuotteisiin, pohja palvelimien valmistamiselle voi olla olemassa.
Palvelintuotannossa on muutamia riippuvuuksia ja kriittisiä kohtia, jotka hoitamalla kunnolla yritys voi olla hyvä palvelimien valmistaja. Apple ja Samsung selvittivät aikoinaan, mikä on keskeistä ja kriittistä matkapuhelinvalmistuksessa. Nyt samaa tekevät kiinalaiset ja taiwanilaiset palvelimien suhteen. Ja näyttöjä on jo olemassa.
Pilvilaskenta kasvattaa fyysisten palvelimien määrää
Palvelimien määrä tulee kasvamaan rajusti tulevaisuudessa, koska lähes kaikki palvelut, sovellukset ja työasemat siirtyvät verkkoon. Enää et avaa välttämättä kuvankäsittelyohjelmaa omalta työasemaltasi, vaan avaat verkkosivuston, jolla ohjelma pyörii. Pilvilaskennan hurjan kasvun myötä myös fyysisiä palvelimia tarvitaan suuria määriä.
Palvelimiksi tarvitaan yhä isompia ja tehokkaampia yksikköjä. Toisaalta myös pienemmät yritykset saattavat haluta käyttää helposti omaa rautaa, jolloin myös yksinkertaisille ja nopeille palvelinratkaisuille on kysyntää.
Koska palvelimia tarvitaan lisää suuria määriä, niiden tuotantokapasiteettikin tulee moninkertaistumaan. Kynnys palvelimien valmistamisen aloittamiseen tulee madaltumaan, koska markkinoita on niin paljon, että toimijoita voi olla pilvin pimein. Myös konesalien perustamisen kynnys tulee madaltumaan ja alalle tulee perustamista helpottavia toimijoita, jotka takaavat konesalien peruspalveluja kuin liukuhihnalta.
Verkostoista voimaa palvelintuotantoon
Koska pilvilaskenta tulee olemaan erittäin kysyttyä, ala muotoutuu verkostojen avulla siten, että palvelimia on helpompi valmistaa. Infrastruktuuri- ja protokollaosaaminen tulevat entistä yleisimmiksi, ja kohta mikä tahansa teknologiayritys saattaa valmistaa palvelimia tai ylläpitää konesaleja.
Koska nettialalla on isoja toimijoita, kuten Google, Amazon, Facebook, Microsoft ja Alibaba, ja lisää syntyy koko ajan, on konesalien ja fyysisten palvelimien tarve lähes rajaton. Google ja Microsoft pyörittävät omia konesalejaan eli datacentereitään, mutta niiden fyysiset palvelimet eivät ole niiden itse valmistamia. Ehkä nekin ovat kohta Kiinasta.