Palvelimien ostaminen Suomessa
Verkkokaupoissa on laajat valikoimat palvelimia
Palvelimia hankitaan nykyisin pilvipalveluna tai konesaleista. Konesaleja eli datacentereitä voi sanoa myös pilvipalveluiksi, koska niiden tarjoamat ratkaisut näkyvät ostajalle useimmiten pilvipalveluna.
Voit myös ostaa omia fyysisiä palvelimia, jos haluat kontrolloida täysin omia sovelluksia ja omaa dataa. Palvelimia voi ostaa tunnettujen laitevalmistajien verkkokaupoista. Näitä ovat esimerkiksi IBM, HPE, Dell ja Huawei. Voit asioida myös merkkien myyntiedustajien kanssa suoraan.
Palvelimia voi hankkia myös yleisistä verkkokaupoista, jotka myyvät useita merkkejä ja tuoteryhmiä. Esimerkiksi Verkkokauppa.comissa on HPE:n palvelimia myynnissä. Proshopin verkkokaupassa on myynnissä HPE:n, Lenovon, Supermicron ja IBM:n palvelimia.
Palvelimen ostaminen on vasta pieni osa kokonaisuudesta
Kun hankitaan omia palvelimia, pitää aina miettiä myös sitä, mihin se sijoitetaan. Oman palvelimen voi sijoittaa esimerkiksi konesaliin, josta voi vuokrata palvelinhotellitilaa. Silloin palvelinhotelli huolehtii palvelimien fyysisestä ympäristöstä, yhteyksistä, paloturvallisuudesta ja sähkönsyötöstä sähkökatkon aikana.
Jos aiotaan sijoittaa palvelin omiin tiloihin, on tehtävä kaikki itse alusta lähtien. Palvelimelle on varmistettava paloturvallinen paikka, jossa on otettu huomioon varkaussuojaus ja sähkökatkot. Lisäksi tilan lämpötilan tulee olla sopiva ja pölyä ei saa olla liikaa. Fyysisten palvelinympäristöjen pitää olla siis puhtaita ja turvallisia.
Omaa palvelinta hankkiessa pitää olla tarkkaan selvillä se, mihin tarkoitukseen palvelin tulee. Nykyaikana itse ostaminen on helppoa, koska palvelimen voi helposti hankkia myös ulkomaisista verkkokaupoista. Oman palvelimen pito edellyttää kuitenkin enemmän tietoteknistä osaamista kuin pelkkä työasemien ylläpito. Palvelimen saa kyllä helposti tilattua netistä, mutta sen jälkeen on itse tiedettävä, mitä palvelimelle pitää tehdä.
Myös varmuuskopioinnista on huolehdittava
Ulkomaisia verkkokauppoja, joista saa palvelimia, ovat esimerkiksi Newegg, Epoka ja Servershop24. Palvelimen hankintaan liittyy aina paljon muutakin kuin pelkkä palvelin. On järjestettävä toimiva infrastruktuuri palvelimen ylläpitämiseksi. Siksi suunnitelmallisuus onkin valttia, ja kannattaa käyttää ammattilaisia apuna omaa palvelinta hankittaessa.
Vaikka sinulla on oma palvelin, joudut silti huolehtimaan datan varmuuskopioinnista siten, että varmuuskopio sijaitsee fyysisesti eri paikassa kuin alkuperäinen data. Jos aikoo olla täysin omavarainen palvelimen suhteen, myös tämä varmuuskopiopalvelin pitäisi olla itsellä.
Monesti oman palvelimen ostaminen kääntyykin hosting-palvelun hankkimiseksi, jossa siinäkin voi hankkia nk. dedikoidun palvelimen itselle.