Mikä on ENS? Ethereum Name Service selitetty

Kryptovaluutat ovat olleet osa maailmaamme jo hyvin monen vuoden ajan. Tämän takia ei ole yllättävää, että tänä aikana hyvin monet asiat ovat muuttuneet hyvinkin paljon. Yksi näistä on yksinkertaisesti teknologian luomien mahdollisuuksien määrä. Koska maailma on digitalisoitunut koko ajan entistä enemmän, esimerkiksi lohkoketjuille on tullut enemmän käyttöä.

Mitä enemmän käyttöä keksinnöille kuten lohkoketju keksitään, sitä enemmän ihmiset ovat kiinnostuneita siitä. Tämä tietenkin taas kasvattaa sitä, kuinka paljon uusia mahdollisuuksia niille keksitään. Kuten voit huomata tämä luo kehän, joka vain tekee lohkoketju teknologiasta koko ajan tärkeämmän keksinnön maailmassamme. Koska vaihtoehtoja on niin paljon, niissä voi olla jopa hieman hankala pysyä mukana. Siitä syystä tämä artikkeli tulee perehtymään yhteen mielenkiintoiseen keksintöön nimeltään ENS.

Tiedäthän, miten Ethereumia säilytetään turvallisesti?

Ennen kuin siirrymme perehtymään kunnolla siihen, minkälainen mahdollisuus on oikein kyseessä, meidän tulee tietenkin varmistaa, että tiedät Ethereumin perusteet. Kyseessä on yksi maailman tärkeimmistä lohkoketju vaihtoehdoista. Siitä syystä on hyvin mahdollista, että joko olet jo hankkinut kyseistä lohkoketju teknologiaa, tai olet miettinyt sen tekemistä. Jos haluat käyttää Ethereum lohkoketjun toimintoja, sinun tulee hankkia itsellesi siihen kuuluvaa kryptoa eli Ether merkkejä. Niitä käyttämällä voit nimittäin käyttää Ethereum lohkoketjun toimintoja.

Ether merkkien ostaminen käy hyvin näppärästi verkossa. Sinun tulee löytää itsellesi sopiva ja turvallinen vaihto. Tämä tarkoittaa palvelua, jonka avulla voit vaihtaa fiat valuutan kuten euron krypto merkeiksi tai valuutaksi. Kun olet löytänyt sinulle sopivan Vaihdon, sinun pitää luoda tili ja tehdä talletus. Tämän jälkeen voit siirtyä markkina-alueelle ostamaan haluamaasi kryptoa.

Kun olet ostanut haluamasi kyrptomerkit, sinun tulee tietenkin siirtää ne turvalliseen säilytyspaikkaan. Tähän käy ethereum lompakko. Tällä tarkoitetaan mitä vain krypto lompakkoa, joka tukee Ethereum lohkoketjua. Koska kyseessä on yksi kryptojen maailman suosituimmista vaihtoehdoista, suurin osa lompakoista tukee sitä. Siitä syystä sinulla on todella monia vaihtoehtoja, joiden väliltä voit valita. Säilyttämällä Ether merkkisi turvallisesti, ne ovat aina valmiina käyttöön, kun sinulla on niille tarvetta.

Mikä Ethereum ENS oikein on?

Yksi näistä suosituista käyttötarkoituksista on todellakin Ethereum ENS. mutta mitä tämä tarkoittaa? Ethereum Name Service toimii periaatteessa täysin samalla tavalla kuin verkkotunnuspalvelu eli DNS. Tietenkin ENS eroaa siinä mielessä, että se on luotu erityisesti Ethereum käyttäjille ja heidän tarpeiden mukaan. Se on avoin, jaettu ja monimutkainen nimi systeemi, joka toimii Ethereum lohkoketjulla.

ENS palvelun monimutkaisuus tarkoittaa sitä, että siitä saadut nimet ovat huomattavasti pidempiä ja monimutkaisempia kuin IP osoitteet. Tämä tekee niistä turvallisempia, sillä tämän monimutkaisuuden takia niitä on hyvin vaikea esimerkiksi jäljittää ollenkaan. ENS palvelu muuttaa osoitteet, jotka ovat tietokoneen luettavissa sellaisiksi, jotka ihmiset voivat ymmärtää. Voit tunnistaa ENS sivuston eth-päätteestä.

Kuten sanoimme, palvelu muuttaa osoitteet ihmisten luettavaksi. Esimerkiksi tämä osoite voisi olla kukkaruukku.eth. ENS toimii vastaavalla tavalla, ja pyrkii samaan lopputulokseen kuin DNS. Niiden pohja ja toimivuus eroaa kuitenkin huomattavasti, mikä johtuu Ethereum lohkoketjun luomista mahdollisuuksista. Molemmat vaihtoehdot käyttävät silti tuttua verkkotunnus palvelua.

Miten ENS oikein toimii?

Joten miten ENS eli Ethereum Name Service oikein toimii? Koko palveluun kuuluu kaksi pääkomponenttia. Nämä ovat nimeltään rekisteri ja ratkaisijat. Rekisteriin kuuluu äly sopimuksia erilaisten pää ja sivu verkkotunnuksien väliltä. Lisäksi, näihin tietoihin lisätään kolme tärkeää tietoa. Nämä tiedot ovat kuka omistaa verkkotunnuksen, verkkotunnuksen ratkaisija ja kaikkien verkkotunnusten alaisten välimuistin käyttöaika.

Rekisterin tarkoitus on hyvin suora mukainen. Se säilyttää tiedon eri verkkotunnuksista ja siitä, kuka on siitä vastuussa. Verkkotunnusten omistajat voivat tehdä joitakin asioita ENS rekisterin avulla. He voivat vaihtaa sivu verkkotunnuksien omistajia, vaihtaa omistajuutta verkkotunnukselta toiselle, ja asettaa ratkaisijan ja TTL:n tunnukselle.

Ratkaisijat sen sijaan ovat vastuussa nimien prosessoinnista, kääntäen ne osoitteiksi. Jokainen sopimus, joka solmitaan voi toimia ratkaisijana ENS palvelussa. Kuitenkin, nimen ratkaiseminen tapahtuu kahdessa osassa. Ensiksi rekisteristä tulee kysyä, kuka on vastuussa kyseisestä nimestä. Tämän jälkeen tältä ratkaisijalta pyydetään ratkaisua heidän kyselyyn.

Miten DNS ja ENS eroaa toisistaan?

Kuten sanoimme, DNS eli perinteinen verkkotunnuspalvelu ja ENS muistuttaa hyvin paljon toisiaan. Domain Name Service luotiin vuonna 1983, ja sen takana oli Paul Mockapetris. Hän pohjasi hyvin paljon keksintöään toisen tutkijan, Elizabeth Feinlerin, töihin.

Hyvin paljon yksinkertaistettuna, DNS palvelun tarkoitus on muuttaa IP osoitteet ihmisten luettavaksi vaihtoehdoiksi. Siten käyttäjä voit käyttää sivun nimeä etsiäkseen sen, eikä heidän tarvitse asettaa URL kenttään pitkää koodia, jolta IP osoite näyttää.

Ethereum Name Service sen sijaan pyrkii luomaan käyttäjille vielä helpomman tavan lukea ja jakaa kryptovaluutta osoitteita. Siitä syystä nämä kaksi asiaa ovat samankaltaisia, mutta silti erilaisia.

Miten ENS palveluun voidaan rekisteröityä?

Oletko kiinnostunut ENS palvelimen käyttöön ottamisesta? Siinä tapauksessa, sinun tulee tietenkin rekisteröityä palveluun. Tämä onnistuu helposti. Sinulla tulee olla käytössä kuuma lompakko. Kuumat lompakot ova verkon kautta toimivia krypto lompakoita, joiden avulla kryptovaluuttoja voidaan käyttää helposti. On hyvä ottaa huomioon, että vaikka kuuma lompakko mahdollistaa eri toimintojen käytön, on silti hyvä idea hankkia myös kylmä lompakko. Sen avulla voit säilyttää kryptoja pidemmän aikaa täysin turvallisesti.

Takaisin rekisteröitymis prosessiin. Tämä tapahtuu todella helposti. Sinun tulee siirtyä sivustolle apps.ens.domains. Tämä on virallinen sivusto ENS verkkotunnuksen rekisteröintiin. Kun olet siirtynyt sivustolle sinun tulee vain näpytellä haluamasi verkkotunnuspalveluun. Palvelu näyttää automaattisesti, onko nimi vapaa vai ei.

Kun olet valinnut nimen, ja se on vapaa, sinun tulee seurata vain sivuston näyttämiä ohjeita. Tämä tapahtuu kolmessa osassa. Sinun tulee pyytää rekisteröintiä, joka avaa automaattisesti lompakon. Sinun tulee tätä kautta vahvistaa pyyntö ja tehdä tarvittava siirto niin sanotusti kaasua varten. Jos et suorita siirtoa 7 päivän kuluessa, sinun tulee toistaa pyyntö uudelleen. Tämän jälkeen sinun tulee odotella hetki. Tämän hetken aika tarkistetaan, että kukaan ei ole yrittänyt käyttää samaa tunnusta. Odotus kestää noin minuutin. Nyt sinun tulee tehdä rekisteröinti loppuun. Lompakkosi avautuu uudelleen, ja sinun tulee suorittaa toinen maksu. Vain näin saat tietää, saitko tunnuksen itsellesi.

Ethereum Name Service hallinto

Ethereum Name Service palvelua hallitaan muutamien eri tekijöiden kautta. Kaikilla näillä on omat valtansa, ja niillä on tärkeä asema ENS palvelun toimivuuden kannalta.

Ensimmäinen näistä on ENS Merkit ja niiden jako. ENS merkit ovat standardi ERC-20 merkki, joka toimii Ethereum lohkoketjun päällä. Sen päätarkoitus on käyttää koko systeemin hallintaan. Merkkien omistajat voivat tehdä erilaisia ehdotuksia ja äänestää eri asioista.

ENS DAO on toinen hallitseva tekijä. DAO eli decentralized autonomous organization operoi koko ENS palvelua. Kuten nimi viittaa, kyseessä on hajautettu organisaatio. DAO organisaatiota hallitsee ENS merkkien omistajat, jotka voivat äänestää protokollan tulevaisuudesta.

Viimeinen hallitseva tekijä on ENS Foundation. Sen tarkoituksena on vahtia verotusta ja sitä, että kaikki toiminta on täysin laillista. Lisäksi he tekevät sopimuksia muiden yritysten kanssa. Näin yritystä voidaan kasvattaa myös tulevaisuudessa, täysin turvallisella tavalla.

Ethereum lohkoketjua käyttävät muutkin kryptovaluutat

Ei ole ihme, että Ethereum on lohkoketju, jolle keksitään koko ajan uusia mahdollisuuksia kuten ENS. Se on yksi maailman suosituimmista lohkoketju vaihtoehdoista ja kun se esiteltiin ensimmäistä kertaa, se mullisti oikeastaan koko kryptojen alan. Tämän takia lohkoketjun päällä toimii monet muutkin kryptovaluutat kuin vain sen oma ETH merkki.

Esimerkiksi dogecoin kryptovaluutta on luonut oman versionsa, joka käyttää juuri Ethereum lohkoketju teknologiaa. Tämä johtuu siitä, että Ethereum tarjoaa monia uskomattomia mahdollisuuksia, joita muut vaihtoehdot eivät tee. Siitä syystä monet muutkin valuutat haluavat tarjota tämän mahdollisuuden käyttäjilleen.

Ethereum lohkoketjulle luodaan koko ajan enemmän mahdollisuuksia

Kuten sanoimme, Ethereum lohkoketju mullisti aikoinaan koko kryptovaluuttojen alan. Se mahdollistaa hyvin monia erilaisia asioita, joista ENS on vain yksi uudemmista vaihtoehdoista. Vaikka et haluaisi perustaa omaa verkkotunnusta, voit silti löytää jotain mielenkiintoista käyttöä tältä lohkoketju teknologialta.

Yksi suosituimmista toiminnoista, jonka Ethereum mahdollistaa on äly sopimusten solmiminen. Tämä tarkoittaa sopimuksen luomista oikeastaan mistä vain asiasta. Suuri ero on se, että äly sopimus pitää molemmat osapuolet täysin turvassa. Tämä on käytännöllinen toiminto aivan kenelle vain.

Kryptovaluutat ovat nykyään niin paljon enemmän kuin vain uudenlainen maksutapa

Kuka olisi voinut uskoa yli kymmenen vuotta sitten, miltä kryptovaluutat ja lohkoketju teknologia tulee näyttämään vuonna 2022? Se on muuttunut hyvin paljon alusta lähtien, ja tulee selvästi vain muuttumaan entistä enemmän tulevaisuudessa. Koska kryptovaluutoille on keksitty paljon enemmän erilaisia käyttötarkoituksia, ne keräävät myös entistä enemmän huomiota. Siitä syystä niistä tulee koko ajan monipuolisempia.

Verkkotunnuksen luominen on vain yksi viimeisistä esimerkeistä lohkoketju teknologian monipuolisuudesta. Näihin kuuluu hyvin monia muitakin erilaisia asioita, kuten esimerkiksi jopa äänestäminen vaaleissa ja potilastietojen säilyttäminen. Koska lohkoketju teknologiaa testataan uusiin käyttötarkoituksiin koko ajan, sille tullaan varmasti luomaan entistä enemmän mahdollisuuksia tulevaisuudessa.